Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
palacz co
Bierny Palacz
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 10:44, 10 Lip 2012 Temat postu: Sosy i aromaty |
|
Jakie sosy i aromaty są według was godne polecenia ?
I czym się w ogóle różni aromat od sosu ?
Chodzi o to aby pocięty liść tytoniu nie smakował jak trawa prosto z łąki i był odpowiednio mocny.
Jeśli nie jestem zbyt wymagający to proszę o linki do sprawdzonych sklepów z takimi wyrobami.
|
|
Powrót do góry |
|
|
drumyellow
Zaawansowany Palacz
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 274
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 14:12, 22 Lip 2012 Temat postu: |
|
Krótko i na temat: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
sztos19
VIP
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 3:45, 24 Lip 2012 Temat postu: |
|
Wszystko dobrze ale te aromaty to czysta chemia,wiec nie ma co sie spodziewac wielkich doznan smakowych. Ale co kto lubi, o gustach podobno sie nie dyskutuje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
roberto2012
Administrator
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 3613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 12:14, 25 Lip 2012 Temat postu: |
|
Moim zdaniem to też syf. Lepiej sobie kupić jakiegoś MB albo Excellenta. No chyba, że masz jakieś siano zamiast dobrego tytoniu, to popróbować można.
|
|
Powrót do góry |
|
|
avioniq
Zaawansowany Palacz
Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 257
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:01, 27 Lip 2012 Temat postu: |
|
Zanim zaczniecie zabawy z aromatami sprawdzcie, czy ma atest pzh (na opakowaniu). Na polskim rynku (np itabak) są aromaty prosto z Filipin bez żadnego atestu w PL. W innej trafice widziałem inne, nieco droższe z atestem pzh.
|
|
Powrót do góry |
|
|
sztos19
VIP
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 7:17, 30 Lip 2012 Temat postu: |
|
Aromaty sztuczne [chemiczne] tym sie róznia od naturalnych ze poprostu sa niesmaczne i mdle, i niektóre obrzydliwie smierdza. Aromaty do ciast to zupelnie inna sprawa ,chociaz napewno z aromatem np. z naturalnej vanilli ciasto bedzie przepyszne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
sylv
Bierny Palacz
Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:27, 20 Wrz 2012 Temat postu: |
|
Sztos19, jesteś w stanie polecić jakiś aromat? (broń boże tylko miętowe!)
|
|
Powrót do góry |
|
|
max
Bierny Palacz
Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z ferajny Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 15:24, 04 Lis 2012 Temat postu: |
|
Aromat jak sama nazwa wskazuje nadaje tytoniowi odpowiedni zapach, a sos służy do dosmaczania tytoniu. Można przy jednej operacji połączyć sosowanie z aromatyzowaniem.
Podaje przepis na aromat zgodnie z sugestią "sylv"
Składniki:
Scotch Whisky Johnnie Walker BLACK LABEL aged 12 years )))))))
Woda.
Mieszamy wodę z Whisky w proporcji 5:1 i nasączamy tytoń. 50 gram mieszanki wystarcza na 250 gram tytoniu a moze i wiecej. Nasączony tytoń wkładamy do szczelnego pojemnika. Pojemnik na 2-3 godziny na kaloryfer, temp ok50 st C ( nie wyzsza). Po 2-3 godz suszymy tytoń do wilgotności optymalnej wypełniania gilz tytoniem. Po wysuszeniu ponownie zamykamy tyton w szczelnym pojemniku. Pojemnik odkładamy na pókę na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach cieszymy się superowym zapachem/aromatem tytoniu no i palimy
Dziekuje za uwagę
|
|
Powrót do góry |
|
|
sztos19
VIP
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:56, 07 Lis 2012 Temat postu: |
|
max napisał: | Aromat jak sama nazwa wskazuje nadaje tytoniowi odpowiedni zapach, a sos służy do dosmaczania tytoniu. Można przy jednej operacji połączyć sosowanie z aromatyzowaniem.
Podaje przepis na aromat zgodnie z sugestią "sylv"
Składniki:
Scotch Whisky Johnnie Walker BLACK LABEL aged 12 years )))))))
Woda.
Mieszamy wodę z Whisky w proporcji 5:1 i nasączamy tytoń. 50 gram mieszanki wystarcza na 250 gram tytoniu a moze i wiecej. Nasączony tytoń wkładamy do szczelnego pojemnika. Pojemnik na 2-3 godziny na kaloryfer, temp ok50 st C ( nie wyzsza). Po 2-3 godz suszymy tytoń do wilgotności optymalnej wypełniania gilz tytoniem. Po wysuszeniu ponownie zamykamy tyton w szczelnym pojemniku. Pojemnik odkładamy na pókę na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach cieszymy się superowym zapachem/aromatem tytoniu no i palimy
Dziekuje za uwagę | Powiedz kolego jaki smak i aromat tytoniu wychodzi po tym eksperymencie, czy czuc Scotch Whisky Johnnie Walker BLACK LABEL aged 12 years .Mysle ze ciekawa sprawa, a czy próbowales z innymi alkoholami [typu likiery, rum, gin, vódka].
|
|
Powrót do góry |
|
|
max
Bierny Palacz
Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z ferajny Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 12:15, 09 Lis 2012 Temat postu: |
|
Aromat Tytoniu jest przedni, a smak hmmm...? zalezy jakich składnków smakowych uzyjesz do sosu
|
|
Powrót do góry |
|
|
MatthewMKF
Bierny Palacz
Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 16:55, 03 Sty 2013 Temat postu: |
|
Ja osobiści kupiłem sos i aromat i glikol u gościa z chrzanowa przysłał konkretnie to co zamówiłem wyjaśnił opis i efekt po zastosowaniu jest na prawdę super polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
sztos19
VIP
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 18:12, 03 Sty 2013 Temat postu: |
|
MatthewMKF napisał: | Ja osobiści kupiłem sos i aromat i glikol u gościa z chrzanowa przysłał konkretnie to co zamówiłem wyjaśnił opis i efekt po zastosowaniu jest na prawdę super polecam |
Móglbys opisac blizej walory smakowe takiego aromatyzowanego tytoniu [chodzi mi konkretnie o zapach ,smak i wrazenia ogólne z palenia].
|
|
Powrót do góry |
|
|
MatthewMKF
Bierny Palacz
Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 12:46, 04 Sty 2013 Temat postu: |
|
Facet ma taki Sos który delikatnie nadaje zapach łagodnego Tobacco a w samku coś jak by taki standardowy Malboras wydaje mi sie ze standardowego polskiego liscia wyszedł mi fajny materiał kumpel próbował i sam właśnie zamawiał teraz
|
|
Powrót do góry |
|
|
sztos19
VIP
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 20:22, 04 Sty 2013 Temat postu: |
|
MatthewMKF napisał: | Facet ma taki Sos który delikatnie nadaje zapach łagodnego Tobacco a w samku coś jak by taki standardowy Malboras wydaje mi sie ze standardowego polskiego liscia wyszedł mi fajny materiał kumpel próbował i sam właśnie zamawiał teraz |
Jezeli tobie smakuje to wszystko w porzadku, ja wole naturalne aromaty [chociaz teraz prawde mówiac ,nigdy nie wiadomo co jest naturalne ,a co sztuczne -czyli czysta chemia]. Zeby miec 100% pewnosc trzeba by samemu zajac sie aromatyzowaniem tytoniu [a to bardzo czasochlone zajecie, i wymaga duzo cierpliwosci].
|
|
Powrót do góry |
|
|
MatthewMKF
Bierny Palacz
Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 20:58, 04 Sty 2013 Temat postu: |
|
Masz racje ja jechałem na golasie i to polskim teraz po dodaniu tej chemii jest o wiele lepiej ale skorą sądzisz ze można zrobić jeszcze coś bardziej ekstra to musze podziałac dalej:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
sztos19
VIP
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 21:08, 04 Sty 2013 Temat postu: |
|
Przede wszystkim jest duza róznica w smaku i zapachu aromatu pochodzenia naturalnego, i to odrazu mozna wyczuc.
|
|
Powrót do góry |
|
|
corelips
Bierny Palacz
Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 3:35, 10 Wrz 2013 Temat postu: |
|
Za 3 dni będę robiła swój aromat i się zastanawiam czy działać na bazie glikolu propylenowego czy gliceryny... ?
Sosik do powtórnej fermentacji (przed aromatyzowaniem) również będzie, chociaż zasłyszałam coś, ze można połączyć takie amatorskie fermentowanie-psikanie z aromatyzowaniem. Ktoś się wypowie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
max
Bierny Palacz
Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z ferajny Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 15:48, 17 Lis 2013 Temat postu: |
|
Widzę ze nieźle kombinujesz Śmiało dodaj do sosu glikol propylenowy i glicerol. Napisz jakie dodatki smakowe zamierzasz użyć do sosu.
Co to znaczy sos do powtórnej fermentacji?? Najpierw przefermentuj a później dopiero użyj sosu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|