Forum Forum Tytoniowe Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Sosy i aromaty

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Forum Tytoniowe Strona Główna -> Poradniki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
palacz co
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:44, 10 Lip 2012 Temat postu: Sosy i aromaty

Jakie sosy i aromaty są według was godne polecenia ?
I czym się w ogóle różni aromat od sosu ?
Chodzi o to aby pocięty liść tytoniu nie smakował jak trawa prosto z łąki i był odpowiednio mocny.
Jeśli nie jestem zbyt wymagający to proszę o linki do sprawdzonych sklepów z takimi wyrobami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drumyellow
Zaawansowany Palacz
Zaawansowany Palacz


Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 274
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:12, 22 Lip 2012 Temat postu:

Krótko i na temat: [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 3:45, 24 Lip 2012 Temat postu:

Wszystko dobrze ale te aromaty to czysta chemia,wiec nie ma co sie spodziewac wielkich doznan smakowych. Ale co kto lubi, o gustach podobno sie nie dyskutuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
roberto2012
Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 3613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:14, 25 Lip 2012 Temat postu:

Moim zdaniem to też syf. Lepiej sobie kupić jakiegoś MB albo Excellenta. No chyba, że masz jakieś siano zamiast dobrego tytoniu, to popróbować można.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
avioniq
Zaawansowany Palacz
Zaawansowany Palacz


Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 257
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:01, 27 Lip 2012 Temat postu:

Zanim zaczniecie zabawy z aromatami sprawdzcie, czy ma atest pzh (na opakowaniu). Na polskim rynku (np itabak) są aromaty prosto z Filipin bez żadnego atestu w PL. W innej trafice widziałem inne, nieco droższe z atestem pzh.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 7:17, 30 Lip 2012 Temat postu:

Aromaty sztuczne [chemiczne] tym sie róznia od naturalnych ze poprostu sa niesmaczne i mdle, i niektóre obrzydliwie smierdza. Aromaty do ciast to zupelnie inna sprawa ,chociaz napewno z aromatem np. z naturalnej vanilli ciasto bedzie przepyszne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sylv
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:27, 20 Wrz 2012 Temat postu:

Sztos19, jesteś w stanie polecić jakiś aromat? (broń boże tylko miętowe!)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
max
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z ferajny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:24, 04 Lis 2012 Temat postu:

Aromat jak sama nazwa wskazuje nadaje tytoniowi odpowiedni zapach, a sos służy do dosmaczania tytoniu. Można przy jednej operacji połączyć sosowanie z aromatyzowaniem.
Podaje przepis na aromat zgodnie z sugestią "sylv" Laughing Laughing
Składniki:
Scotch Whisky Johnnie Walker BLACK LABEL aged 12 years Wink)))))))
Woda.

Mieszamy wodę z Whisky w proporcji 5:1 i nasączamy tytoń. 50 gram mieszanki wystarcza na 250 gram tytoniu a moze i wiecej. Nasączony tytoń wkładamy do szczelnego pojemnika. Pojemnik na 2-3 godziny na kaloryfer, temp ok50 st C ( nie wyzsza). Po 2-3 godz suszymy tytoń do wilgotności optymalnej wypełniania gilz tytoniem. Po wysuszeniu ponownie zamykamy tyton w szczelnym pojemniku. Pojemnik odkładamy na pókę na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach cieszymy się superowym zapachem/aromatem tytoniu no i palimy
Laughing Laughing Laughing
Dziekuje za uwagę Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:56, 07 Lis 2012 Temat postu:

max napisał:
Aromat jak sama nazwa wskazuje nadaje tytoniowi odpowiedni zapach, a sos służy do dosmaczania tytoniu. Można przy jednej operacji połączyć sosowanie z aromatyzowaniem.
Podaje przepis na aromat zgodnie z sugestią "sylv" Laughing Laughing
Składniki:
Scotch Whisky Johnnie Walker BLACK LABEL aged 12 years Wink)))))))
Woda.

Mieszamy wodę z Whisky w proporcji 5:1 i nasączamy tytoń. 50 gram mieszanki wystarcza na 250 gram tytoniu a moze i wiecej. Nasączony tytoń wkładamy do szczelnego pojemnika. Pojemnik na 2-3 godziny na kaloryfer, temp ok50 st C ( nie wyzsza). Po 2-3 godz suszymy tytoń do wilgotności optymalnej wypełniania gilz tytoniem. Po wysuszeniu ponownie zamykamy tyton w szczelnym pojemniku. Pojemnik odkładamy na pókę na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach cieszymy się superowym zapachem/aromatem tytoniu no i palimy
Laughing Laughing Laughing
Dziekuje za uwagę Wink
Powiedz kolego jaki smak i aromat tytoniu wychodzi po tym eksperymencie, czy czuc Scotch Whisky Johnnie Walker BLACK LABEL aged 12 years .Mysle ze ciekawa sprawa, a czy próbowales z innymi alkoholami [typu likiery, rum, gin, vódka].
Powrót do góry
Zobacz profil autora
max
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z ferajny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:15, 09 Lis 2012 Temat postu:

Aromat Tytoniu jest przedni, a smak hmmm...? zalezy jakich składnków smakowych uzyjesz do sosu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MatthewMKF
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:55, 03 Sty 2013 Temat postu:

Ja osobiści kupiłem sos i aromat i glikol u gościa z chrzanowa przysłał konkretnie to co zamówiłem wyjaśnił opis i efekt po zastosowaniu jest na prawdę super polecam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:12, 03 Sty 2013 Temat postu:

MatthewMKF napisał:
Ja osobiści kupiłem sos i aromat i glikol u gościa z chrzanowa przysłał konkretnie to co zamówiłem wyjaśnił opis i efekt po zastosowaniu jest na prawdę super polecam

Móglbys opisac blizej walory smakowe takiego aromatyzowanego tytoniu [chodzi mi konkretnie o zapach ,smak i wrazenia ogólne z palenia].
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MatthewMKF
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:46, 04 Sty 2013 Temat postu:

Facet ma taki Sos który delikatnie nadaje zapach łagodnego Tobacco a w samku coś jak by taki standardowy Malboras wydaje mi sie ze standardowego polskiego liscia wyszedł mi fajny materiał kumpel próbował i sam właśnie zamawiał teraz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:22, 04 Sty 2013 Temat postu:

MatthewMKF napisał:
Facet ma taki Sos który delikatnie nadaje zapach łagodnego Tobacco a w samku coś jak by taki standardowy Malboras wydaje mi sie ze standardowego polskiego liscia wyszedł mi fajny materiał kumpel próbował i sam właśnie zamawiał teraz

Jezeli tobie smakuje to wszystko w porzadku, ja wole naturalne aromaty [chociaz teraz prawde mówiac ,nigdy nie wiadomo co jest naturalne ,a co sztuczne -czyli czysta chemia]. Zeby miec 100% pewnosc trzeba by samemu zajac sie aromatyzowaniem tytoniu [a to bardzo czasochlone zajecie, i wymaga duzo cierpliwosci].
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MatthewMKF
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:58, 04 Sty 2013 Temat postu:

Masz racje ja jechałem na golasie i to polskim teraz po dodaniu tej chemii jest o wiele lepiej ale skorą sądzisz ze można zrobić jeszcze coś bardziej ekstra to musze podziałac dalej:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sztos19
VIP
VIP


Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 2773
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:08, 04 Sty 2013 Temat postu:

Przede wszystkim jest duza róznica w smaku i zapachu aromatu pochodzenia naturalnego, i to odrazu mozna wyczuc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
corelips
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 3:35, 10 Wrz 2013 Temat postu:

Za 3 dni będę robiła swój aromat i się zastanawiam czy działać na bazie glikolu propylenowego czy gliceryny... ? Smile

Sosik do powtórnej fermentacji (przed aromatyzowaniem) również będzie, chociaż zasłyszałam coś, ze można połączyć takie amatorskie fermentowanie-psikanie z aromatyzowaniem. Ktoś się wypowie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
max
Bierny Palacz
Bierny Palacz


Dołączył: 31 Paź 2012
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z ferajny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:48, 17 Lis 2013 Temat postu:

Widzę ze nieźle kombinujesz Wink Śmiało dodaj do sosu glikol propylenowy i glicerol. Cool Napisz jakie dodatki smakowe zamierzasz użyć do sosu.
Co to znaczy sos do powtórnej fermentacji?? Shocked Najpierw przefermentuj a później dopiero użyj sosu. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Forum Tytoniowe Strona Główna -> Poradniki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin